Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli kochasz czekoladę i piękne desery, to przepis na tartę z kremem czekoladowym jest właśnie dla Ciebie! To wyjątkowo dekoracyjne ciasto zachwyci każdego miłośnika słodkości. Zaczynając od kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, przez przełamujące słodkość i dodające charakteru nadzienie z dżemu wiśniowego, aż po aksamitny i wyjątkowo czekoladowy krem na bazie Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY – wszystko w tej tarcie jest pyszne! A będzie również piękne, gdy udekorujesz tartę czekoladowymi jajkami na Wielkanoc lub kolorowymi drażetkami na inne okazje!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Do 250 g mąki dodaj 150 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto.
Kiedy ciasto będzie gładkie, uformuj z niego kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je mąką i wyłóż nim formę do tarty, wysmarowaną masłem.
Piecz 15-20 minut w temperaturze 190°C.
Po ostygnięciu, rozsmaruj na cieście dżem wiśniowy.
150 ml mleka zagotuj ze 100 g masła. Zawartość opakowania Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY, cukier i łyżkę mąki rozprowadź w 250 ml zimnego mleka. Wlej mieszankę powoli do gotującego się mleka z masłem. Gotuj dalej energicznie mieszają, aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Masę czokoladową zmiksuj z 50 g miękkiego masła, dodając je małymi porcjami. Gotowy krem przełóż na wierzch tarty. Udekoruj deser w zależności od okazji.